Yoğunlaştırılmış bitki özlerinden elde edilen uçucu yağların, masaj yağı ve kremlerine eklenmesiyle yapılan, rahatlatıcı ve dinlendirici masaja “Aromaterapi Masajı” denir. Aromaterapik yağlar masajın etkisini arttırıcı yönde etki eder.
Aromaterapi yönteminde kullanılan yağların geçmişi 5000 yıl öncesine kadar uzanır. Hint ve Çin uygarlıklarında kullanılan aromatik yağlar, Mısırlılar’ da daha çok mumyalama ve ayinlerde kullanılmış, onlardan Roma uygarlığına geçmiştir. Romalılar döneminde banyodan sonra hoş kokmak ve rahatlamak amacıyla masaj teknikleri kullanılarak uygulanmaya başlanmıştır.
yüzyılda İbn-i Sina tarafından gül suyu ve gül yağında tedavi amaçlı kullanılmıştır. 19. yüzyılın başlarında Fransa’da aromatik yağların iyileştirici ve tedavi edici etkisi ortaya konularak günümüzdeki aromaterapinin temeli atılmıştır. Aromaterapi bugün tamamlayıcı tıp uygulamaları arasında yerini almaktadır.
Aromaterapi uygulamaları arasında en sık başvurulan yöntem aromaterapi masajıdır. Masaj esnasında kullanılacak yağ, kişinin vücut yapısı ve ihtiyacına göre oluşturulur. Aromatik yağlar; damıtma ve sıkma yöntemi ile bitkilerin çiçeklerinden, gövdesinden, yapraklarından, meyvelerinden, tohum ve kabuklarından elde edilir.
Hafif tempolu ve düşük bası ile uygulanan masajda bitkisel aromaterapik yağlar deri yüzeyini ısıtır. Fiziksel etki olarak kas ve eklemlerdeki ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Aromatik yağların hoş kokusu sayesinde psikolojik ve ruhsal olarak vücudunuzu saran yorgunluk ve sıkıntılardan uzaklaşmanızı sağlar.
Aromatik yağlardan yayılan baş döndürücü güzellikteki kokular, duygusal sebepli fiziksel sıkıntıları gidermede oldukça etkilidir. Aromaterapi masajının rahatlatıcı, sakinleştirici ve huzur dolu etkisini hissedebilirsiniz. Yüz ve saç da dahil olmak üzere tüm vücuda uygulanabilen aromaterapi masajında, aromatik yağlar farklı masaj teknikleriyle uygulanır.
Aromaterapi masajı ile, beyni, dokunma ve koku olmak üzere iki farklı uyaran etken vardır. Masaj yaptıran kişi solunum yoluyla yayılan kokuyu içine çektiğinde, burnun üst katmanlarında yer alan kokuya has bölgede elektriksel uyarılar meydana gelir. Bu elektriksel uyarılar beyne ulaşır. Yumuşak ve hafif dokunuşlar, hoş kokular sayesinde sinir sistemi ve hormonların düzenli çalışmasına katkı sağlanır. Stres, kan basıncı, solunum, hafıza, sindirim ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Ayrıca aromatik yağlar deri yoluyla da vücuda girer. Vücudumuzun örtüsü konumunda olan deride minik gözenekler vardır. Masaj uygulaması sırasında, aromatik yağlar yavaş yavaş bu gözeneklerden emilerek vücuda nüfuz eder.
Her bir aromatik yağın kendine ait iyileştirici özelliği vardır. Örneğin papatya, lavanta, sardunya sakinleştirici; adaçayı, gül, portakal çiçeği canlandırıcı; biberiye temizleyici ve enerji verici; okaliptüs, çam, hint defnesi nefes açıcı özelliklere sahiptir. Strese bağlı baş ağrısı, adet öncesi sendromu, sırt ağrıları ve sindirim bozuklukları aromaterapi masajı ile kolaylıkla kurtulabileceğiniz sorunlardan bazılarıdır. Aromaterapi masajının iyileştirici özelliği, aromatik yağların şifalı kokularıyla sakinlik ve huzur verir. Keyif verici kokular sıkıntıları uzaklaştırır ve masaj yaptıran kişinin kendini git gide daha iyi hissetmesini sağlar.
Özel bir şikayetiniz olmasa da başvurabileceğiniz aromaterapi masajı ile kendinizi daha sağlıklı hissedeceksiniz. Stresten uzaklaşmış, güçlü bir ruh, beden ve zihin sayesinde yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.
Tüm vücuda uygulanan aromaterapi masajı ile duyularınıza dokunan hoş kokularla kendinizi sakinleşmiş, huzurlu ve canlanmış hissedersiniz. Aynı zamanda aromatik yağlar besleyici özellikleriyle cildinizi nemlendirir ve tazeler. Cildinize yumuşaklık ve ışıltı kazandırır. Yumuşayarak canlanan cildiniz doğal görünümünü geri kazanır.
İdeal olarak 45 - 60 dakikalık bir uygulama ile şifalı bitki ve çiçeklerden elde edilen aromatik yağlar ile zihinsel, fiziksel ve ruhsal bir hafifliğe kavuşursunuz. Bitkilerden gelen güzellik cildinizi sararken, kokunun mucizevi şifası ile iyileşmenin keyfini çıkarın!